April 2021
14 + 2 schilderijen voor de tentoonstelling in Hostel Bruegel Brussel:
1. GEBOORTE VAN EEN MYTHE: ‘Ik wil schilder worden’. Mijn geboorteakte heeft waarschijnlijk nooit bestaan, want ik ben vermoedelijk van lagere komaf. (tussen 1525 en 1530).
2. DE WEG IS KROM … : ‘Varkensrapen voor de knecht’. Om de kost te verdienen word ik boerenknecht.
3. … EN WREED: ‘Verjaagd omwille van een giergrapje’. Mijn teken- en spotzucht kost mij mijn knechtenbaantje.
4. DE WEG IS LANG … : ‘De afgeleide verfwrijver’. Als verfwrijver aan de slag bij meester Pieter Coecke van Aelst.
5. … MAAR SOMS ZOET: ‘Bij de watermolen’. Coeckes dochtertje Mayken is mijn beste speelkameraadje, en samen groeien we op.
6. WOLFIJZERS EN SCHIETGEWEREN: ‘De kardinaal helpt’ Een schilderende boerenlummel is geen partij voor de dochter van meester Coecke.
7. DE VLUCHT VOORUIT: ‘Over de golven’. Italiaanse schilderkunst is meester Coeckes inspiratiebron en Italië is the place to be (in wording) voor beeldende kunstenaars (1552) —
8. HET THUISLAND ROEPT: ‘De thuiskomst’. Italië schenkt geen voldoening en in 1554 kom ik terug naar de Nederlanden. De landschappen blijven wel in mijn geheugen gegrift.
9. BROOD OP DE PLANK: ‘De ezel (in de klas) – fragmentinterpretatie’. Als etser en graveur verdien ik goed mijn brood, en stilaan groeit ook mijn reputatie als kunstschilder.
10. DE VLUCHT UIT ANTWERPEN: ‘Langs Vlaamse wegen’. Ik mag Mayken huwen als ik Antwerpen (lees: mijn minnares) verlaat. Ik verhuis naar Brussel.’ (1563)
11. VRUCHTBARE JAREN: ‘Rond luchtijd’. Mijn kunstschildercarrière boomt en ik word stamvader van een kunstschildersgeslacht (Pieter Brueghel de jonge (1564) en Jan Brueghel de oude (1568))
12. WOELIGE TIJDEN … : ‘Religieuze woede’ De Spaanse overheersing en de beeldenstorm (1566) …
13. … EN HARDE REPRESSIE: ‘Heksenverbranding’. … en de inquisitie teisteren de Nederlanden’
14. ZELFCENSUUR: ‘Aan het einde’. Ik verbrand de werken die ik “al te seer bijtigh oft schimpich wesende” acht, want ik wil mijn gezin na mijn dood niet in de problemen brengen’ (1569)