Harold Van de Perre ziet

Harold Van de Perre maakte niet alleen de schitterende docu’s over ‘Van Eyck’ en ‘Het Lam Gods’.
Hij maakte ook deze documentaire: “Breugel, ziener voor alle tijden” in 1990.

Via ‘Het Archief’ kan je als onderwijzend personeel deze video van de “openbare omroep” opnieuw zien.
Helaas nergens anders…
Er zijn nog een 5-tal andere video’s te bekijken.

Helaas kan ik dus niets op video laten zien.
Wel nog een hyperlink naar het boek van Van de Perre.

En naar de persoonlijk website.

Er wordt gesproken over:
“Uitgebreide documentaire over de vele werken van Pieter Bruegel de Oude, die naast hedendaagse beelden en problematieken worden gelegd. Dit is deel 1: Ziener voor alle tijden.”

“In de Onze-Lieve-Vrouw-ter-Kapellekerk huwde Pieter Bruegel de Oude, en werd hij begraven. We zien het huis waar hij de laatste zes jaar van zijn leven woonde en werkte. ”

“Terug in Antwerpen ontwierp hij prenten voor de uitgever en graveur Hieronymus Cock. Bruegel was ook getuige van de gruwelijke Spaanse overheersing. ”

“In de geschiedenis van de Vlaamse kunst situeert Bruegel zich halverwege de laat-gotische kunst van Van Eyck en de barokkunst van Rubens.”

“Als we vanuit de hedendaagse tijd kijken naar de werken van Bruegel, ontdekken we dat geen andere schilder de twintigste eeuw zo exact heeft geschilderd. Werken van Bruegel worden vergeleken met hedendaagse taferelen.”

“’De triomf van de dood’ wordt vergeleken met ‘De derde mei van 1808 in Madrid’ van Francisco Goya en de Guernica van Pablo Picasso. Doodstaferelen van Bruegel worden vergeleken met de hedendaagse problematiek en geweld.”

“De volgende schilderijen van Bruegel die besproken worden zijn: ‘De parabel der blinden’, ‘De prediking van Johannes de Doper’, ‘De Volkstelling te Bethlehem’, de ‘Aanbidding der Wijzen’ (wordt vergeleken met de Madonna’s van Van Eyck), ‘De Moord op de Onnozele Kinderen’ en tenslotte ‘De Kruisdraging’ (die wordt vergeleken met enerzijds Russische winters, schrijvers en cineasten, zoals Andrej Tarkovski en anderzijds Rubens en Van Eyck).”

 

%d bloggers liken dit: