Sint-Maarten en Bruegel

In Madrid (het Prado) hangt het schilderij “De Wijn van het Sint-Maartensfeest”.

“Het feest van Sint-Maarten op 11 november werd elk jaar gevierd met een kermis waarop de nieuwe wijn geproefd werd.” (De Standaard)

“Op het schilderij verdringen een honderdtal dorpelingen elkaar rond een groot wijnvat, gewapend met kommen en pannen om het heerlijke vocht op te vangen (3). Zelfs de allerkleinsten krijgen van hun moeder een slokje wijn (2). Een laatkomer rept zich met zijn beker naar het vat, in de hoop nog een portie te bemachtigen (4). Bruegel ziet het allemaal monkelend aan. Zoals zo vaak proeft men in zijn schilderij een ondertoon van ironie en verwondering over het menselijk gedrag.”

Het is het grootste schilderij van Bruegel. (Knack)

“Hij werd opgebeld door iemand van veilinghuis Sotheby’s, eind 2007. Hij nam net de drukproeven door van zijn boek Bruegel, the complete paintings, drawings and prints. Of hij eens wilde kijken naar een schilderij dat misschien iets te maken had met Bruegel. Ze stuurden hem een afbeelding en detailfoto’s. ‘Ik herkende de compositie meteen’, zegt Manfred Sellink in zijn kantoor van hoofdconservator bij de Brugse musea: de compositie van De Sint-Maartenswijn uit het museum van Brussel. Dat werk staat bekend als een vermoedelijke kopie van een verloren gegaan schilderij van Pieter Bruegel de Oude (1526?-1569). ‘Echt een matig schilderij, vlak, droog, repetitief, je ziet direct dat het een kopie moet zijn’, oordeelt hij. De levendige toets van de meester ontbreekt.”

Vrt bericht erover

Het Museo de Prado heeft nog een tweede werk van Bruegel in portefeuille: “De triomf van de dood”.

Op deze blog over Sint-Maarten.

 

 

%d bloggers liken dit: