Brueghel klaargestoomd voor expositie

In dit persdossier van het KIKIRPA lees je hoe in 2012 ‘Een Brueghel klaargestoomd voor expositie’.

(dank aan Kunsthistorisches Museum, Wenen)

Het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK)
heeft de restauratie en studie voltooid van “De moord op de onnozele kinderen” uit het Brukenthal National Museum te Sibiu (Roemenië), traditioneel toegeschreven aan Pieter Bruegel de Oude.
Dit schilderij werd toevertrouwd aan het KIK als voorbereiding op de aankomende tentooonstelling Brueghel, Cranach, Titian, van Eyck.
Art treasures from the Brukenthal collection, vanaf 27 april in de Villa Vauban – Art Museum of Luxembourg City.

Hoewel de verflaag zeer goed bewaard is, werd de schildering bedreigd door de geblokkeerde parkettering aan de achterzijde van het paneel.

Van 27 april tot 14 oktober 2012 toonde de Villa Vauban een selectie meesterwerken van de 15de tot de 18de eeuw uit de collectie van baron Samuel von Brukenthal.

In voorbereiding op die tentoonstelling mocht KIKIRPAZ te Brussel  onderzoek en restauratie doen van “De moord op de onnozele kinderen”.
Dit werk werd aanvankelijk toegeschreven aan
Pieter Bruegel de Oude.
De tentoonstelling wordt afgesloten met een ‘Brueghelzaal’.
Daarin wordt het onderzoek en de conservatie-restauratie van het KIK voorgesteld.
Het werk wordt er omringd door andere schilderijen van de Brueghelfamilie afkomstig uit de collectie Brukenthal, en wordt aangevuld met twee schilderijen uit de Villa Vauban zelf.

De Standaard zocht het uit:
“Het schilderij ‘De moord op de onnozele kinderen’ uit een Roemeense collectie is toch niet van Pieter Bruegel de Oude. Het is een kopie door zijn zoon. Dat blijkt nu uit Belgisch onderzoek.”

VRT koptitelde: Werk Bruegel de Oude blijkt nu kopie door De Jonge

%d bloggers liken dit: