46.000 Lego-steentjes

“Toren van Babel van Boijmans terug uit Japan: met 46.000 Lego-steentjes”

De toren van Babel in 46.000 Lego-steentjes, Lego-vereniging Universiteit van Tokio. Eigen foto

(Dank voor foto.)

*Negentig meesterwerken uit de vijftiende en zestiende eeuw uit de collectie van Boijmans Van Beuningen waren vorig jaar 2017 een enorm succes in Japan: in Tokio en Osaka kwamen 660.000 nieuwsgierigen kijken. De grootste bewondering wekte ‘De toren van Babel’ van Pieter Bruegel uit 1568. Bij de presentatie van de expositie ‘BABEL – Oude meesters terug uit Japan’ vertelde Boijmans-directeur Sjarel Ex afgelopen week hoe opvallend anders dan wij Japanners dit werk ervaren: niet als een fantasie gebaseerd op een Bijbelse vertelling, maar als een realistische voorstelling. Er werden vragen gesteld over de hoogte van de toren en hoe hij er van binnen uitzag. Kon de toren bijvoorbeeld in Antwerpen hebben gestaan?
De Japanse mangakunstenaar en filmregisseur Katsuhiro Otomo en kunstenaar Kosuke Kawamura kwamen in 2016 naar Rotterdam en Wenen om de twee versies van Bruegels toren te bestuderen en gingen ook naar het Colosseum in Rome, inspiratiebron van de kunstenaar.
Studenten van de Lego-vereniging van de Universiteit van Tokio raakten in de ban: meegereisd naar Rotterdam is een heuse ‘Toren van Babel’ waarvoor 46.000 steentjes nodig waren. In het museum is ook een bouwplaats ingericht om samen torens te bouwen en er zijn touchscreens om Bruegels meesterwerk tot in detail te bekijken.

%d bloggers liken dit: