De Blik van Bruegel

“Na omzwervingen in Mechelen en Antwerpen verhuisde Bruegel naar Brussel. “, zo zegt Herita.

“In zijn Brusselse periode liet hij zich inspireren door het nabijgelegen Pajottenland. In verschillende van zijn landschappen kan je elementen uit het Pajottenland herkennen. De Parabel van de blinden is hier het bekendste voorbeeld van. Op dit schilderij uit 1568 pronkt de kerk van Sint-Anna-Pede in Dilbeek. Ook de Watermolen van Pede in Schepdaal, op een boogscheut van Dilbeek, bleek een dankbare bron van inspiratie voor de schilder te zijn. De watermolen is te herkennen op tenminste twee schilderijen van Bruegel.

Voor de financiering van de verdere ontsluiting van de molen, opende het gemeentebestuur van Dilbeek een Herita-projectrekening.
“Onze focus ligt vooral op mensen met een visuele beperking. We zijn nog op zoek naar ‘ambassadeurs’ die graag belangeloos financieel wensen bij te dragen aan dit project en deze focus.”

 

De blik van Bruegel website.

Curator Stefan Devoldere selecteerde internationaal gerenommeerde fotografen, kunstenaars, en ontwerpers: Guillaume Bijl, Josse De Pauw, Erik Dhont, Filip Dujardin, Futurefarmers (VS), Gijs Van Vaerenbergh, Landinzicht, OFFICE Kersten Geers David Van Severen, Bas Princen (NL), Rotor, Georges Rousse (FR), Bas Smets, Koen van den Broek en Lois Weinberger (AT).

Dank aan Herita voor dit verslag, m.n. het delen van info.

Facebook ‘Blik van Bruegel’.

Westrand legt uit:
-Openingsfeest op 6 april.
-De openluchttentoonstelling loopt van 7 april tot 31 oktober 2019 en is gratis te bezoeken.
-In het bezoekerspaviljoen bij de kerk van Sint-Anna-Pede vind je informatie over de wandel- en bezoekmogelijkheden.
-Op twee plekken (aan de Zeventien Bruggen en aan de watermolen) kan je via een binnenweg een stuk van het parcours afsnijden.
-Er zijn alternatieve routes voor minder mobiele bezoekers, rolstoelgebruikers en kinderwagens.
-De bezoekersgids geeft alle informatie om het parcours zelfstandig te bezoeken.
-Een audiotour is beschikbaar met tekst van theatermaker, acteur en auteur Josse De Pauw.
-Een catalogus biedt inhoudelijke verdieping door een historisch en actueel verhaal te brengen van het geconstrueerde landschap, van het verhalende landschap (Bruegel als commentator van zijn tijd), het verstedelijkte landschap en het productief landschap.
-Reserveer je geleid bezoek hier: info@toerisme-pajottenland.be

12 mei: Figureer mee in een hedendaagse versie van een Bruegelschilderij en zet Dilbeek in de kijker.
Het wordt een dag met workshops en activiteiten (schilderen, wandelen, dansen, koken, …).
Ze zijn op zoek naar heel wat figuranten die met activiteiten of attributen zullen verwijzen naar elementen, gebeurtenissen en figuren die belangrijk zijn voor Dilbeek.

%d bloggers liken dit: